Radi by ste v byte kompostovali, ale na kompostovanie pomocou dážďoviek si netrúfate? Využite kompostovanie Bokashi! Jednu z najúčinnejších metód recyklácie kuchynského organického odpadu. Čo presne Bokashi kompostovaním získate a čo všetko je k tomu potrebné sme pre Vás spísali v tomto článku.
Čo je domáce kompostovanie Bokashi?

Metóda Bokashi je jedna z najúčinnejších metód recyklácie kuchynského organického odpadu za použitia prírodných materiálov. Koncept Bokashi bol využívaný po stáročia v mnohých ázijských krajinách, avšak rozvinutie konceptu vo väčšej miere nastalo až v 80. rokoch 20. storočia v Japonsku. Cieľ bol jednoduchý – znížiť množstvo chemických látok využívaných v poľnohospodárstve.

Kompostovanie metódou Bokashi sa vykonáva štandardne vo vzduchotesnej nádobe za použitia aktivátora kompostu, ktorý obsahuje zmes ekologických mikroorganizmov, baktérií a kvasiniek. V zložení urýchľovacej kompostovacej zmesi Bokashi nájdeme najmä pšeničné otruby, cukor a mikroorganizmy.
Pri kompostovaní metódou Bokashi dochádza k anaeróbnej fermentácii organických zvyškov – kvaseniu bez prístupu vzduchu. Efektívne mikroorganizmy v zmesi bokashi sa aktivujú, keď navlhnú. Organické zvyšky preto treba priebežne prekladať vrstvami zmesi bokashi, ktorú vždy v nádobe stlačíme pomocou stierky, aby sa z hmoty i nádoby vyhnal prebytočný vzduch a nedochádzalo k tvorbe čiernej plesne.
Čo Bokashi kompostovaním získate?

Výstupom kompostéra Bokashi je následne fermentovaná organická hmota a Bokashi tekutý výluh/čaj – ktorý tvorí vedľajší produkt kompostovania a slúži aj ako výborné prírodné posilňujúce hnojivo. Je známy aj ako „Bokashi čaj“.

Fermentovanú organickú hmotu je možné následne po 2 až 4 týždňoch využiť ako urýchľovač kompostu alebo ho premiešať so zeminou pre zlepšenie kvality pôdy. Po 4 týždňoch už hmotu je možné použiť ako hnojivo.
Čo všetko je potrebné na spracovanie organických zvyškov pomocou bokashi?
Špeciálny bokashi kompostér s kohútikom, izolačným vekom a dvojitým dnom
Bokashi zmes obsahujúca sušené mikroorganizmy, baktérie a kvasinky
Organické zvyšky z kuchyne a domácnosti
Predmety, ktoré sa môžu a nemôžu do kompostéra vkladať:

Ako správne kompostovať metódou Bokashi:
- Zvyšky potravín vložte do kompostovacej nádoby Bokashi. Veľké časti nakrájajte na menšie kúsky.
- Pri každom plnení zasypte ľahkou vrstvou kompostovacej zmesi.
- Nádobu po každom plnení vždy dôkladne uzavrite.
- Postupne plňte kompostovaciu nádobu zvyškami potravín, kým sa nádoba nenaplní. Vždy zasypte kompostovacou zmesou v prášku a dôkladne uzavrite.
- Pravidelne odčerpávajte fermentačnú tekutinu z kompostéra (raz za 3 - 5 dní). Tekutinu môžete použiť ako hnojivo na zalievanie kvetov.
- Po naplnení kompostéra nechajte dôkladne uzavretú nádobu 14 dní fermentovať. Nezabúdate pravidelne odčerpávať tekutinu pomocou kohútika.
- Takto vytvorený materiál nasypte do vytvorenej jamky v pôde a zasypte zeminou, prípadne pridajte do záhradného kompostu. Materiál sa potom odporúča nechať 4 týždne stáť.