Ako na Bokashi kompostovanie?

28. 4. 2023

Radi by ste v byte kompostovali, ale na kompostovanie pomocou dážďoviek si netrúfate? Využite kompostovanie Bokashi! Jednu z najúčinnejších metód recyklácie kuchynského organického odpadu. Čo presne Bokashi kompostovaním získate a čo všetko je k tomu potrebné sme pre Vás spísali v tomto článku.

Čo je domáce kompostovanie Bokashi?

Metóda Bokashi je jedna z najúčinnejších metód recyklácie kuchynského organického odpadu za použitia prírodných materiálov. Koncept Bokashi bol využívaný po stáročia v mnohých ázijských krajinách, avšak rozvinutie konceptu vo väčšej miere nastalo až v 80. rokoch 20. storočia v Japonsku. Cieľ bol jednoduchý – znížiť množstvo chemických látok využívaných v poľnohospodárstve.
Kompostovanie metódou Bokashi sa vykonáva štandardne vo vzduchotesnej nádobe za použitia aktivátora kompostu, ktorý obsahuje zmes ekologických mikroorganizmov, baktérií a kvasiniek. V zložení urýchľovacej kompostovacej zmesi Bokashi nájdeme najmä pšeničné otruby, cukor a mikroorganizmy.

Pri kompostovaní metódou Bokashi dochádza k anaeróbnej fermentácii organických zvyškov – kvaseniu bez prístupu vzduchu. Efektívne mikroorganizmy v zmesi bokashi sa aktivujú, keď navlhnú. Organické zvyšky preto treba priebežne prekladať vrstvami zmesi bokashi, ktorú vždy v nádobe stlačíme pomocou stierky, aby sa z hmoty i nádoby vyhnal prebytočný vzduch a nedochádzalo k tvorbe čiernej plesne.

Čo Bokashi kompostovaním získate?

Výstupom kompostéra Bokashi je následne fermentovaná organická hmota a Bokashi tekutý výluh/čaj – ktorý tvorí vedľajší produkt kompostovania a slúži aj ako výborné prírodné posilňujúce hnojivo. Je známy aj ako „Bokashi čaj“.

Fermentovanú organickú hmotu je možné následne po 2 až 4 týždňoch využiť ako urýchľovač kompostu alebo ho premiešať so zeminou pre zlepšenie kvality pôdy. Po 4 týždňoch už hmotu je možné použiť ako hnojivo.

Čo všetko je potrebné na spracovanie organických zvyškov pomocou bokashi?

  • Špeciálny bokashi kompostér s kohútikom, izolačným vekom a dvojitým dnom

  • Bokashi zmes obsahujúca sušené mikroorganizmy, baktérie a kvasinky

  • Organické zvyšky z kuchyne a domácnosti

Predmety, ktoré sa môžu a nemôžu do kompostéra vkladať:

Ako správne kompostovať metódou Bokashi:

  1. Zvyšky potravín vložte do kompostovacej nádoby Bokashi. Veľké časti nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Pri každom plnení zasypte ľahkou vrstvou kompostovacej zmesi.
  3. Nádobu po každom plnení vždy dôkladne uzavrite.
  4. Postupne plňte kompostovaciu nádobu zvyškami potravín, kým sa nádoba nenaplní. Vždy zasypte kompostovacou zmesou v prášku a dôkladne uzavrite.
  5. Pravidelne odčerpávajte fermentačnú tekutinu z kompostéra (raz za 3 - 5 dní). Tekutinu môžete použiť ako hnojivo na zalievanie kvetov.
  6. Po naplnení kompostéra nechajte dôkladne uzavretú nádobu 14 dní fermentovať. Nezabúdate pravidelne odčerpávať tekutinu pomocou kohútika.
  7. Takto vytvorený materiál nasypte do vytvorenej jamky v pôde a zasypte zeminou, prípadne pridajte do záhradného kompostu. Materiál sa potom odporúča nechať 4 týždne stáť.
Volajte zadarmo
Po - Pia 7:00 - 17:00
logo

Vybavíme Vašu firmu do 24 hodín

B2B Partner s.r.o.
Šulekova 2
811 06 Bratislava

 

b2bpartner.sk biano.sk

 

© 2010 - 2023 B2B Partner s.r.o. - Všetky práva vyhradené.
Profesionálny e-shop na mierushopsys